Saturday, May 31, 2014

Sewa Baju Pengantin! Updated!

Assalamualaikum & Hello Lovelies

(this is a sticky post! :) scroll ke bawah untuk entry paling baru)

Apa khabar semua? Ni nak habaq ada kawan nak sewakan sepasang baju pengantin (lelaki dan perempuan) :) kalau nak sewa veil sahaja pun boleh, ada dua jenis, satu veil nikah dan satu lagi veil resepsi.

Baju pengantin lelaki ni pernah pakai sekali & baju perempuan pun sama. Jadi condition masih lagi tip top ;)

Untuk yang beminat, apa lagi boleh amik peluang ni :))
Gambar ada banyak owner ni bagi, jadi sila cuci mata, scroll bawah! :D
Harga sewa pun berpatutan :)


Baju Pengantin Perempuan

- Fit saiz M (mungkin L pun muat, akan diconfirmkan kemudian)
- Material daripada lace exclusive dengan lining sejuk, tak panas
- Warna : Light beige/cream
- Termasuk Veil
 (tudung tidak disediakan)


Suit Pengantin Lelaki:

- Fit saiz M, L 
- Material Duchess Satin
- Warna : Light beige/cream
- Tidak termasuk keris, tanjak & sampin
(Baju & seluar sahaja)


Sewa (baju perempuan & lelaki) + deposit
RM390 + RM200 = RM590

-Untuk Sewaan Veil Sahaja-

Veil Nikah
Warna: Off white
Material: Chiffon & exclusive beaded lace
RM50 + deposit RM50 = RM100
close up


Veil Resepsi
Warna: Light beige/cream
Material: Chiffon & exclusive beaded lace
RM50 + deposit RM50 = RM100


Baju Pengantin Perempuan


Suit Pengantin Lelaki


* Pick up di area Shah Alam.
* Tempoh Sewaan 7 hari.
* Tidak perlu cuci/dry clean.
* Deposit hanya akan dipulangkan sekiranya barang dihantar dalam keadaan baik sepertimana asal.


Kepada sesiapa yang serius ingin menyewa boleh hubungi/whatsapp/emelkan butiran ke:

012-387 6058
 nazirulamri@yahoo.com

Tuesday, February 11, 2014

Peluang Tak Dilepaskan: Dapat Beli Lace Murah!

Assalamualaikum & Hello Lovelies!


Cerita dah lama jugak sebenarnya. Masa tu hari Thaipusam, ada members day sale dekat SOGO. Lepas shopping sana, mestila ke kedai kain. hewhew. 

First time masuk ke Harrisons yang serba baru. Harga pun boleh tahan.
Terjumpa pulak dengan sale lace untuk habiskan stok. Termasuk french lace sekali. Berbaloi-baloi dan rambang mata walaupun ada dalam 20 jenis lace je yang tinggal. Harganya RM20 semeter. Kau gila?! Siapa tak nak kan? hehe 

Lama jugakla membelek dan memilih. 

Akhirnya piih warna peachy orange ni. :) last piece.
2 1/2 meter = RM45
kalau ikut harga dekat papan lace tu, adalah dalam RM200++..memang idokle nak beli kalau harga itu..huhu

Am a happy girl! :D

Baju apa nak buat? Erm, belum terfikir lagi. hehe. :p
Mungkin nak pairkan lace ni dengan warna hijau lumut.

Wednesday, January 15, 2014

Cuci mata di Maya Silk Kajang

Assalamualaikum & Hello Lovelies!







First of all, singh dekat atas ni sangat friendly & helpful. Sampai- sampai je dia greet dengan hi sambil senyum ikhlas. Bagus! 






Sesaje survey kain crepe untuk baju melayu...husband pun suka beli kain Maya Silk. Macam harga dekat atas, harga kain crepe dah naik..Singh tu pun akui,"sekarang harga sudah naik", katanya. Huhu.

Lepas husband cite yang ktrg selalu beli kain dekat situ n dia pun kata dia boleh bg murah,  RM20/meter macam sebelum ni. Hehe.

Kte cakap dekat husband warna hijau lumut tu cantik, peach pun sama...pokoknya, memang rambang mata. Haha.



Purple pun lawa!





Yang atas ni kain jacquard, jarang sikit tapi kata Singh, tak payah lining pun takpe. Rm30 semeter. Cantik kalau buat baju kurung ataupun skirt.




Alrite, itu je buat kali ni.
Thank you for reading!

Tuesday, December 31, 2013

Let's Exchange Link, Pretty Lovelies!

Greetings Lovelies! 

Calling all brides-to-be and any lovelies passionate on weddings, 
do drop your link into this entry's comment box below
and 
let's talk, eat, drink,walk, sleep & dream of wedding! 
Will follow ya back! 
Thank you!


p/s - this is a sticky post, please scroll down for the latest entry of this blog :)

Friday, December 27, 2013

Shopping Kain & kembali ke Butik Nawy!

Assalamualaikum & Hello Lovelies!

Sempena cuti Hari Krismas yang lepas, husband & saya ke Shah Alam untuk tempah baju dengan our favourite boutique, Nawy Aris. :)

haha...sangat lama dah tak jumpa Nawy. Makin berseri-seri muka *ehem,ehem* :p
Butik pun nampak cantik interior dia. Nice! Collection kasut pun banyak cuma tak sempat tengok. Jeling-jeling jer. hehe. Ktrg ke sana dengan tujuan nak hantar kain untuk buat baju sempena wedding cousin, insyaAllah May 2014. 

Tema yang diberitahu:
Malam akad nikah: Morocco (apa-apa warna pun boleh), jadi we olls decided pilih purple :)
Majlis bersanding: Dusty pink for family

haha..masa dah bagitau pasal warna, memang gila la terbayangkan Jakel KL walaupun masa tu dekat Perak. huhu..*sayamemanggilershoppingkain*

Jadi untuk husband:
Purple - beli di Maya Silk Jalan TAR, kain yang biasa dia beli untuk buat baju melayu. Crepe, RM20/meter
Warna yang dicari dapat jumpa. Sangat suka dan recommend kain ni. Berat sederhana dan bila pakai cantik jatuh pada badan. Tahap kekilatan dia pun sederhana, not too shiny atau malap. Just nice for men. Harga asal dalam RM25++/meter. Sila tawar-menawar yer ;)

Dusty Pink - beli di Jakel. Valentro, RM20/meter. ehm, sebenarnya tak berapa favour Valentro mungkin sebab dia agak shiny untuk lelaki, nipis sikit & ringan. Since husband agree, ok je. Tak pernah lagi tengok dia pakai Valentro. Ada sepasang baju melayu dia dari Valentro tapi belum amik dari kedai jahit lagi. Judgemental betul I ni. huehue.

Kiri: Crepe Purple dari Maya Silk
Kanan: Valentro Dusty Pink dari Jakel KL

For me, beli kain murah/diskaun dekat Jakel. Kain yang agak nipis, tapi tak perlu lining.
French crepe warna dusty pink, Harga Junam kata Jakel; RM12/meter.

Complicated skit sebenarnya masa cari kain Dusty Pink sebab kebanyakkannya agak kusam dan malap. Being myself, tak berapa confident bila gayakan warna yang macam tu. Ada tendency muka/kulit nampak kusam. 

Jadi, we went off for something lively for dusty pink. Result: Happy! :)

Untuk lace pulak, contemplated masa dekat Jakel. To buy or not to buy. Akhirnya, tak beli pun border lace dekat sana. Tak jumpa yang sesuai dan berbaloi dengan harga. Mahal sebenarnya border lace dekat situ dan kebetulan, memang tak ada yang berkenan dihati despite akak Jakel tu suruh amik. Followed my intuition dan tak jadi beli walaupun masa tu macam dah pasrah nak amik je. Border lace double (atas bawah) RM68/meter. Untuk buat patching, akak tu kata perlukan 1 1/2 meter, memang cancel terus jawabnya sebab mahal dan tak berkenan.

Akhirnya, patah semula ke Jalan TAR dan masuk ke Gulati's. Haaaaa....jumpa pulak salesperson yang sangat ok berbanding akak-akak di Jakel walaupun dia lelaki dan bukan local. Macam ada chemistry pulak dengan dia bab-bab lace ni. haha. lagipun dia pandai amik hati dan tak desperate. Masa jumpa dia, minta nak tengok my favourite lace, Gucci Lace. Jenis lace yang sama guna masa nikah dulu, beli dekat Gulatis jugak. 

Bila nampak, aaaaaaa....melting.......Cantiknya......

So, amik Gucci Lace semeter yang ada border atas dan bawah plus bunga-bunga tabur di tengah-tengah. Warna Pale Gold, ada pearl & batu skit.
Puas hati dari beli border lace semata. :DDD
Walaupun budget lari, tapi tak boleh tahan temptation Gucci Lace tu...
RM150/meter.


 Kiri: Gucci Lace, warna Pale Gold dari Gulatis
Kanan: French Crepe Dusty Pink dari Jakel


 Close up



After quick (quick ke?) discussion and belek-belek magazine dengan Nawy, decided untuk buat Kurung Moden Pendek (bawah punggung) dan patch lace seberapa banyak yang boleh asalkan tak terlampau sangat pada baju. 

Thanks, Nawy! hehe

Upah pun berpatutan. :D dah jadi regular customer ni..Baju melayu lelaki RM120 dan perempuan pun sama, apa-apa baju starting RM120. 

Siap insyaAllah hujung bulan tahun depan.

Sekian sahaja kali ini. 
Thank you for reading!
:)

Tuesday, December 24, 2013

Baju Raya? Bukan. Baju-Selepas-Raya by Jovian Mandagie

Assalamualaikum & Hello Lovelies!

Raya? Dah lama raya lepas tapi baru sekarang nak cerita..hehe..Ampunn, memang tak kesampaian sebelum ni. Harini baru boleh menaip. "Backdate" theme kte minggu ni! :p
Lepas ni ada la beberapa post yang dah lama duduk dalam draft keluar..jgn terkejut..huhu

Back to our story --> Alkisahnya nak beli sepasang baju Jovian Mandagie untuk raya...tapi tak jadi beli masa tu. 
Kemudian, ada sale pulak on which dah tak ingat pulak bila tarikhnya dekat butik Jovian, Bangsar.
That is when I decided to beli sepasang. :D Went to the boutique and tried beberapa pasang yang berkenan di hati.


Suka sangat yang ni (Fajeeda - Jovian Mandagie for Zalora). Pernah try yang ala-ala macam ni dekat Tesco, collection Orked by JM. 
 

Yang ini pun cantik tapi diri sendiri tak yakin boleh pakai dengan confident.
Reason: perut! :p


This maroon kurung moden antara yang dicuba. Unfortunately, design ni tak sesuai untukku...nampak lagi kembang.. :'(
But it's a nice one...sesuai untuk yang slim :)

Ini pun antara yang dicuba..husband yang urged suruh try...tapi tak berapa sesuai jugak..

This one sangat simple & cantik, tapi tak ada dekat butik..
Jihan

Finally, inilah yang dipilih...
Husband's choice. :) He knows the best for me.
Tutup mata  and swiped the debit card.
All in all, I love it. 


Cuma mine warna dia off white yang ala ivory & floral embellishment on right side warna powder-pink.



Walaupun dalam Zalora ada jual, tapi bila difikir-fikir berpuluh-puluh kali (walaupun sangat tergoda nak beli online), lebih baik pergi butik, try it on, then baru tahu whether baju tu sesuai dengan kita ataupun tidak.
Kadang-kadang kita rasa baju tu cantik sangat (model yang pakai), bila dah dapat, try, baru sedar yang baju tu tak berapa sesuai dengan figure kita. Tapi! kalau kita betul-betul tahu apa yang sesuai dengan diri sendiri dan confident, tak ada salahnya kalau beli online. Apa yang penting, apa pun yang kita beli, mestilah value for money, worth it dan tak membazir.


source:
Zalora (diskaun still ada on certain items-boleh terjah!)