Wednesday, October 31, 2012

Eye Candy For Today - Fashion

Assalamualaikum & Hello Dear Lovelies!

Today I've decided to share something about fashion ~ Erdem 2013 Resort Collection. I love this resort collection! Love the colours, laces, silhouette & designs. It's very interesting to see these simple designs coupled with prints in rich colours such as fuchsia & blue had resulted in a collection that portrayed something classic, demure but bold at the same time. They are the eye candy for today!

Lacey 

Love these blue & white
Adore the pink dress & love the blue black dress with pink collar. Stunning!

Adore the left. Pretty high-waist skirt plus fuchsia top

Lovely. For sophisticated yet stylish ladies

Black & white with some blue. Another professional & conservative looks.

Oh, yes! My personal favourites! Love these two, absolutely gorgeous!

High-waist skirt with belt.Perfect!

Long dresses with minimal bare back

Stunning dress on the left. Another favourite!

  I can imagine anyone wearing these will be looking so poise & confidence while strutting in her high heels. Gorgeous!

p/s - I may not be able to have these in my closet but due to the love for fashion, (money) can't stop me from adoring! 

Tuesday, October 30, 2012

B2B Contest FarizAtie & AAWD



Assalamualaikum & hello dear Lovelies!

Yup, harini kte nak join contest yang dianjurkan oleh FarizAtie & Azmah Ahmad Wedding Decor!

Jom tengok syarat-syaratnya:

1 'Follow' Miszatie/Farizatie and Azmah Ahmad Wedding Decor blog dan like FB page AAWDDONE!

2.  Buat 1 entry,  copy banner contest di atas sebagai pemula entri blog (buat link ke blog atie di banner tersebut) kemudian ceritakan mengenai tema wedding & letak template seperti dibawah dan ..atie akan terjah blog korunk untuk pilih template yang tersantek di mata atie dan suami ^_^ yeay!!! - DONE!

Theme: Vintage Ombre Pink


Reasons for choosing Vintage Ombre Pink:
  • Saya memang suka konsep ala-ala vintage sebab nampak klasik & elegance + retro.Boleh dikatakan jiwa ni ke arah retro & vintage bab decor, fashion & makeup :)
  • Ombre pink pulak sebab tahun ni tema "ombre" adalah salah satu daripada tema yang popular dalam wedding di negara Barat & belum penah lagi tengok orang kita cuba konsep ni dekat Malaysia (boleh refer entry ni pasal ombre) :)
  • Plus, saya memang suka dengan warna! kalau buat nota study atau time kerja, suka guna warna-warni. Help to motivate myself, rasa ceria je tengok warna-warni ni. 
  • Tak pernah terfikir pun nak guna warna pink untuk wedding sebab saya bukanlah jenis yang suka pink sangat-sangat. Tapi tak tahu kenapa kali ni, hati terpaut dengan pink! huhu
  • Ombre pink ni sebenarnya gabungan warna-warna yang datang dari family yang sama cuma berbeza tone warna & sometimes, boleh tambah dengan warna yang agak sedondon macam fuchsia & purple.
  • Sangat menarik bila warna-warna tu disusun ikut 'brightness of the tone'. sweet! :D
  • Hopefully boleh apply ombre pink seboleh yang mungkin untuk wedding kte nanti :)

3. Tag 3 orang Bride To Be 2012/2013 yang belum berkahwin dan pastikan mereka  tahu mereka ditag. 

 4.  Akhir skali tinggalkan link blog entri anda di comment box - DONE!

 5.  Penyertaan bermula 28/10/2012 sehingga 28/11/2012

 6. Kepada yang tiada blog boleh send to email Atie - miszatie @yahoo.com


Hadiah2 menarik disediakan untuk anda oleh Azmah Ahmad Wedding Decor which is hadiah blogger Atie iaitu :


Pemenang-pemenang bakal meminjam/mendapat :

1st~2 pcs bantal nikah Ottoman worth RM100


2nd~Rangka backdrop pelamin with cream color wortRM100

3rd~2 pcs cream carpet size 3m x 1.5m worth RM80

4th~Artificial hand bouquet worth RM70 (roses-color pink)

5th~2 pcs spotlight worth RM40



p/s: Pemenang adalah tertakluk kepada pihak atie dan suami untuk tentukan..^_^
Hadiah2 tidak boleh dibuat contest dan hanya boleh diberikan kepada orang lain atas persetujuan pihak AAWD

notice hadiah :
ALL SELF COLLECT AT BANDAR TUN HUSSEIN ONN, CHERAS (ON WEEKEND)
SEMUA RENTAL ITEM DI ATAS - SEKALI SAHAJA BOLEH REDEEM PADA THN 2012/2013
KETIKA PEMULANGAN BARANG PIHAK AAWD BERHAK MENGENAKAN CHARGE TAMBAHAN JIKA BARANG TIDAK BERADA DALAM KEADAAN YANG BAIK KECUALI ARTIFICIAL HAND BOUQUET, PEMENANG TIDAK PERLU MEMULANGKAN SEMULA
TEMPOH BARANG PINJAMAN SELAMA 1 MINGGU


Thanks to FarizAtie & Azmah Ahmad Wedding Decor (AAWD) for having this giveaway! :D

Monday, October 29, 2012

Shopping Kain untuk Nikah & Family Di Jalan TAR

Assalamualaikum & hello dear Lovelies!

Hhehe..oh, yes, semalam (ahad) kte pergi do all the survey dekat Jalan TAR sebelum berpatah semula ke kedai-kedai yang telah dilawati, shopping untuk kain family & baju nikah. Uhhh, what a day it was yesterday! huhu.penat giler kaki ni berjalan walaupun pakai flatties je.

Wahaha,sampai je pagi semalam around pukul 10 lebih terus cari parking. My lovely Mr. Fiance decided to park dalam basement parking SOGO sebab dia rasa lagi selamat (walaupun tak shopping kat situ), kte ikut je.huhu.

Sampai-sampai je perut ni bunyi-bunyi kelaparan. Jadi, we went to Insaf baru tu tuk makan.hehe. Apa lagi, nasi briyani lauk ayam goreng la pepagi tu (pukul 11 pg ni). Bak kata Mr. Fiance "awak nak kumpul tenaga,ek?" . Mulut kata, "Aah". Padahal dalam hati memang dah mengidam pun nak makan nasi briyani, dah lama tak makan. :p hehe. Tapi separuh je order nasi tu, tak nak kenyang sangat & rupanya, separuh kat Insaf tu takde lah banyak mana pun, boleh je nak makan 1 pinggan. :p

Yummy!
Selepas brunch dekat Restoran Insaf, me & mr. fiance start surveying kain-kain macam dalam list dekat bawah:

For me! untuk solemnization 

  • pure white chiffon
  • lining for chiffon
  • Gucci lace


For my family! 

Untuk Malam Nikah:Tema - The Amethyst Night (purple)

  • kain untuk baju melayu untuk 3 orang (abah & 2 adik lelaki)
  • kain untuk baju kurung untuk 2 orang (mak & adik perempuan)
  • lace untuk patching baju kurung

Untuk Reception:Tema - Ombre Pink

  • kain untuk baju melayu untuk 3 orang (abah & 2 adik lelaki)
  • kain untuk baju kurung untuk 2 orang (mak & adik perempuan)
  • lace untuk patching baju kurung

Jadi, semalam bukanlah semua kedai kain dekat Jalan TAR tu dapat dilawat, macam Harrisons, Osman & Maya tu tak sempat. Yang sempat macam dekat bawah :

Kamdar - Mak kata kain plain dekat sini murah & kualiti pun ok, jadi, singgahla sini dulu. And yes, banyak pilihan, boleh dikatakan Kamdar is the 2nd place tempat paling banyak jual kain-kain plain. Semalam pulak tengah sale, jadi semua kain dekat tingkat 1 tu ada 20% diskaun. Kat sini la kte beli kain baju melayu untuk family :)

Purple for solemnization
Close up: Ada line sikit
RM11.92/meter (after 20% discount)

Coral Pink untuk baju melayu time reception! hehe
RM12.72/meter (after 20% discount)

Nagoya - ehm, memang banyak sangat pilihan untuk kain-kain plain. Paling banyak sekali. Pening nak merasa texture kain & warna. Haha. Tapi dari segi kualiti tu bagi kte, tak berapa sangat. :p Sebab sedih tak tahu mana nak pilih & tak nak keluar tangan kosong, beli la jugak 4 meter kain yang untuk siapa pun tak tahulah lag. Boleh tak? :P Kalau nak cari kain yang banyak bawah RM10, kat sini lah tempatnya. :)

Kain yang tak tahu untuk siapa lagi :P
RM10++/meter

Gulatis & Euro Moda - Fuhh, 2 Gulatis and 1 Euro Moda sepanjang Jalan TAR tu & tiga-tiga tu kitorang masuk. Sebab kte cari kain plain je, jadi pergi la tengok apa yang dorang ada & seriously, tak banyak sangat pilihan. Harga pun boleh tahan la kan walaupun selepas diskaun sebab kain mahal-mahal.huhu. Sebenarnya minggu lepas kte dah pergi survey dekat Gulatis Shah Alam. Kiranya dah tahu la harga and target untuk dibeli. Gulatis ada banyak jenis chiffon and kte decide nak beli chiffon harga RM24/meter. Pastu, hati ni dah terpanah dengan Gucci Lace. Cantik sangat sebab ada pearls dekat atas lace tu. huhu. Tiap-tiap malam termimpikan Gucci Lace dari minggu lepas.haha. 

Tetapi, apabila tibanya di Euro Moda, SA tu kata chiffon RM24/meter tu tak berapa ok sangat kalau nak buat kain yang flowy sebab nanti dia nampak lembik & yang RM35/meter tu lagi sesuai + designer pun selalu pilih jenis tu. Katanya lah,kan. Disebabkan tak nak sedih & kecewa dengan kain tu kalau baju dah siap + I'm risk adverse, jadi, pilihla jugak chiffon RM35/meter tu. SA tu bagi diskaun, jadi dapatkan RM30/meter. Sebenarnya dah over budget. Awalnya kte budget Rm24/meter je, tapi my fiance yang sangat lovely & pemurah kata takpe, nanti dia top up. huhu. Suka! :p 

Satin untuk lining pun sama, asalnya budget dalam RM6/meter, tapi SA tu keluarkan satin yang harganya Rm16/meter. Tak mampula kte,kan. Very & obviously over my budget lagi walaupun dia bagi diskaun & jadi RM10/meter. Again, mr. fiance yang sangat pemurah kata dia akan top up. huhu. Sangat bersyukur. :D 

Last target untuk diri sendiri, the Gucci lace! Dah tahu harga dia RM158/meter (after 50%) sebelum ni and jumpalah dengan 1 design yang berkenan dihati. Dapat diskaun lagi, jadi RM140/meter. Happy! Kte beli semeter sebab nak guna untuk patch atas baju nikah nanti. Lagipun dia ada border atas and bawah yang sangat2 lovely + bunga dekat tengah-tengah dia banyak. Kte rasa lagi berbaloi pilih lace macam ni dari beli border lace sebab ada banyak boleh digunting & patch. Lebih jimat! :)

From left: satin, Gucci lace, chiffon
Gucci lace from Euro Moda


Chiffon RM30/meter (harga asal RM35/meter)
Satin lining RM10/meter (harga asal RM16/meter)
Gucci Lace RM140/meter (harga asal RM158/meter)

Jakel - huhu. Kat sinilah kte beli kain plain untuk buat baju kurung untuk mak & adik. Kain plain purple & coral beli dekat ground floor. Pastu, lace beli dekat tingkat 3. Kalau dekat jakel, mestilah dapat diskaun,kan. Mula ingatkan nak beli chiffon untuk mak & adik, tapi mak cakap tak nak sebab nanti upah dia mahal. So, kte cari kain plain yang tak perlu lining. :) 
Untuk kain plain, dua-dua jenis yang sama, Super CDC Italian.huhu. Harga asal RM14.50/meter, dapat diskaun, jadi RM12/meter. :) 

Untuk mak & adik waktu malam nikah
Coral untuk time reception
Super CDC Italian RM12 (harga asal RM14.50/meter)

Lace 1 (warna pink) pulak harga RM150/meter, dapat diskaun jadi RM120. Sebab border dia atas & bawah tak sama design, perlukan 1 1/4 meter untuk patch dekat bawah baju mak. Jadi, harga jadi RM150/meter jugak. Border yang nipis tu pulak untuk letak patch dekat bahagian tangan baju kurung. Lace ni untuk waktu reception nanti. Match dengan kain plain coral tu. Lebihan lace ni akan dipatchkan untuk baju adik pulak.hehe. takda budget lebih nak beli lace banyak-banyak. :p

Border bawah
Border atas untuk tangan
Close up
Lace 2 (purple) ni untuk patch dekat baju untuk waktu nikah. Tema pun purple,kan, jadi dia nampak sweet & sedondon. Yang ni sebenarnya pilihan my fiance, dia jugak yang sponsor sebab kte nak cari lace yang harganya murah berbanding yang 1st. Harga asal RM150, last-last dapat RM90/semeter. :) Puas hati sebab banyak boleh ditampal-tampal kat baju. huhu. Yang ni border dia atas bawah sama design, jadi ada 2 meter border. :D 

Lace purple+gold match dengan kain plain purple
Border 

Close up bunga kat tengah-tengah
Hasil perbelanjaan semalam

Friday, October 26, 2012

Balik kampung? Tak kesampaian...






Almost everyone has gone back to kampung for today's Hari Raya Aidiladha.
Tapi bukan saya...sobs sobs...

Sebab kena attend 


this Saturday, which actually I have no mood pun nak study!


Terpaksa attend because, kalau tak,  will not be getting my revision kit or even worst, not be able to sit for the real exam this coming December...

Apa-apapun....






Thursday, October 25, 2012

Inspirasi Baju Nikah & Reception ~ Marchesa

Holla! Good morning Lovelies! 

Can you smell something? Something fresh from the oven! (actually from the the Facebook je.hehe).

It's Marchesa Resort 2013 collection by Georgina Chapman of Marchesa!!!

Ok, asalnya Georgina dapat inspiration daripada her childhood memories of a beautiful English garden party. Jadi, dia introduced contrasting and bright colours such as fuchsia and blue, then incorporated soft tones of rose, ivory, grey & white.

Sebenarnya collection ni dah agak lama keluar, tapi baru je uploaded dekat Marchesa Facebook page tadi.

Suka tengok certain dresses from this collection sebab sangat menarik kalau diadaptasikan menjadi wedding dresses.












source: Fashion Watch & Marchesa

For example, dress ni ;


Boleh bayangkan tak this demure white dress jadi baju nikah? cantik kan..ehmm, adore sangat-sangat structured shoulders & sleeves dia tu. Kiranya kalau untuk nikah, boleh cuba cari applique atau lace untuk patch dekat bahu. Lepas tu, lengan baju tu, kalau perasan & tengok dekat-dekat (better tengok gambar besar yang row pertama kat atas) lengan dia flowyyy macam ala pakai cape..very dreamy look gitu..

                   

ok, yang dua dekat atas ni pulak boleh dijadikan inspiration untuk reception dress. Better kalau long sleeve la, lagipun nampak ayu & sopan. :)  1st dress from left tu pun boleh jugak dijadikan baju nikah, sweet. Suka dengan bahagian bawah 2nd dress tu, flowing and nampak light sebab from tulle. 


Yang ni pulak, adore dengan embellishment dekat bahagian tengah dress tu. Untuk elakkan baju nikah atau reception nampak kosong, boleh tambahkan applique atau lace dekat centre of the dress untuk nampakkan kelainan. Very pretty! Jadi dress takkan nampak too plain and lain skit dari yang biasa (biasanya letak lace dekat bahagian atas baju atau dekat hujung baju).


Ha, yang ni personal favourite kte! hehe. Kalau jadi evening dress pergi dinner pun sangatla cun! Ala-ala cape dekat atas tu sangat cantik dan sopan. Jadi dada tu tak adalah jadi direct attention.huhu. Untuk nampak lagi sopan & menutup aurat, semestinya under cape tu, pakai long sleeve yang sama warna dengan biru dress tu & dress mestilah tak ketat/ sendat sangat. Aargh, sangat suka dengan dress ni. Gorgeous and not too sexy!


Ok, yang ni adore tier dia yang shape V tu. Instead of selalu baju reception atau nikah buat tier (ala berlapis-lapis) yang horizontal & straight je, why not cuba something like this. Nampak tirus sikit sebab effect shape V tu. ;D Tapi 3-tiered-dress macam kat bawah ni pun memang gorgeous jugak.hehe.


Alright, tu sahaja untuk kali. Saja-saja je tulis entry ni sebab belum rasa nak tido lagi malam-malam buta ni. Daripada tak ada benda nak buat & simpan idea sorang-sorang, lagi baik kalau diluahkan. Lagipun this is what i love to do & makes me happy! :D

p/s - sorry sangat if the pictures dekat atas-atas tu nampak besar sangat, kalau kecikkan nanti tak nampak details dia.


Wednesday, October 24, 2012

Dream Veil Contest V2.0

Hello Lovelies! 

Contest time! Harini kte nak join contest Adria Cottage.


Syarat-syarat penyertaan dia simple & senang je:

  1. Hanya untuk bride Disember 2012 – Disember 2013 sahaja - insyaAllah bride-to-be 2013 :)
  2. Sila like FB fan page http://www.facebook.com/AdriaCottage dan share dgn 2 org bakal pengantin - Done! share dekat timeline.
  3. Sila follow blog Adria Cottagehttp://adriacottage.blogspot.com dan tag 2 org bakal pengantin - Done! chil&zam & cikblueberry
  4. Post 1 picture veil idaman anda and describe it in 2 words. (No need essay)
  5. Dan akhir sekali tinggalkan link blog anda di blog Adria Cottage. - Done!


(3D flowers on veil)


Yang tak ada blog pun boleh join sekali contest ni. :) Bagus,kan!  
Kalau tak ada blog, korang boleh emailkan kepada fainie_riz@yahoo.com
Tarikh tutup contest ialah 26 Oct 2012!

Hadiah-hadiahnya;

  1. Tempat pertama  – 1 exclusive veil  as per your request.
  2. Tempat kedua – 1 hadiah misteri dari kami (Wedding stuff jgk)

Adalah harapan semua B2Bs untuk dapatkan veil idaman hati & 
thank you to Adria Cottage sebab anjurkan contest yg sangat2 menarik ni tuk B2Bs!