Friday, November 30, 2012

Shopping di Typo

 Assalamualaikum & Hello Lovelies

Yup, aritu sempat pergi Typo at Setia City Mall, Shah Alam utk "initials hunting".






Suka yang Eiffel Tower tu, so romantic. Tapi tak jadi beli.



Ada sale untuk macam-macam items.
Inilah letters yang dicari-cari.

3 for RM30. Letter yang ke-4 dan seterusnya dikira RM10 satu.
Best. Sebab harga asal RM15 setiap satu letter.




Jadi, kami hanya bayar RM40 untuk 4 letters. Kira satu RM10 la...huhu



Hasil shopping di Typo.
(sorry gambar kurang terang)


- A
- &
- R
- heart shape





Chiavari Chairs

I want you...













other sources: google

Wednesday, November 28, 2012

Penyeri Majlis Kenduri Kahwin

Assalamualaikum & Hello Lovelies


Harini nak kongsi info mengenai entertainer untuk majlis perkahwinan. Khasnya kepada B2B di Negeri Sembilan. 

Kalau di sini, caklempong sudah tentu popular berbanding dengan gamelan. Tapi tak ramai yang menggunakan caklempong untuk majlis kenduri. Mungkin kerana harga yang agak tinggi untuk mendapatkan persembahan tradisional sebegitu dan sudah tidak banyak kumpulan caklempong pada masa sekarang.

Untuk yang bakal pengantin yang inginkan sesuatu yang lebih berkonsepkan tradisional, boleh la cuba survey,

1) Kumpulan Warisan "Anak Bochek"


Boleh tengok di page facebook & blog mereka, "Warisan Pusako Anak Bochek"

Nombor telefon untuk contact dorg:

En. Mohamad Zainudin   012-6030 798
Pak Long Bakar   012-354 7744

Boleh juga dapatkan album dari mereka.



2) CaklempongDotCom



Facebook: CaklempongDotCom
Website: http://www.caklempong.com

Oh,yer, dorg pun ada jual CD lagu-lagu jugak. :)



3) TIJANI USAID - The Fabulous Caklempong Musical Group



Facebook: TIJANI USAID - The Fabulous Caklempong Musical Group

Nombor telefon -  019-9990712



Parents pada mulanya ada jugak cakap nak ambil caklempong untuk majlis berinai selepas nikah nanti, tapi tak confirm samada jadi atau tidak. 

Takpe la, kalau tak dapat yang real caklempong, maybe pasang lagu dia je. huhu. Kumpulan Warisan "Anak Bochek" & CaklempongDotCom pun ada album. Maybe boleh beli dari dorg je, kowt. :P

Tuesday, November 27, 2012

Pertukaran Warna Baju Reception

Assalamualaikum & Hello Lovelies!


Kalau ikut entry yang ini, warna baju pengantin (kami) sepatutnya shocking pink/fuchsia. Huhu. Sebenarnya, kte rasa warna tu sangat contrast dengan warna baju pengantin yang royal blue. Dalam hati rasa pedih & berat je nak pakai. :P

Selepas beberapa siri perbincangan, luahan perasaan, diplomasi dan pujukan, akhirnya, tunang bersetuju untuk tukar warna baju reception sebelah dia kepada warna lain. :D 

Lagi-lagi warna yang dipilih tu warna kesukaan kte & pada awalnya ingat nak pilih warna tu untuk majlis bersanding sebelah perempuan, tapi tak jadi (sebab pilih pink). Jadi, mood = happy! :D


Warna yang dipilih ialah:


SPRING GREEN 0% (R) : 100% (G) : 50% (B)

atau


BLUE-GREEN 0% (R) : 75% (G) : 50% (B)



Yang atas skali tu namanya Spring Green. Yang kedua, Blue Green.
Dua-dua cantik. huhu. Tak tahu nak yang mana satu. :P

Warnanya memang terang sebab nak nampak menonjol dari pengapit nanti :P Haruslah,kan..huhu
Yang penting, kedua-dua warna mesti harmoni bila digabungkan.



ROYAL BLUE & SPRING GREEN COMBO


                    +       


atau



ROYAL BLUE & BLUE GREEN COMBO

                     +     


Mana satu yer combination yang lagi menarik?

Saturday, November 24, 2012

Shopping: Guestbook & The Table Decor

Assalamualaikum & Hello Lovelies!

Alhamdulillah, safely arrived at JB, an hour ago. :D
This is a continuance of the previous post, about the prep of our guestbook and guestbook table decor. 


Daiso
We went to Daiso at Sunway Pyramid and bought these:

- 1 A4 sized photo frame
- 2 small sized photo frames
- 2 cute, small sized, white easels
- 2 craft punchers
- 1 set of paper embossers
- a packet of shiny, pretty little stars, leaves & flowers (utk tampal-tampal)

Each one of those was RM5. So, how much we spent? You do the maths. huhu :p 

All the stuffs bought at Daiso.


 Cute, white easels & A4 sized photo frame.


Small sized photo frames,  shiny little things, craft punchers & paper embosser.


Living Cabin
After shopping at Daiso, we went to Living Cabin.

And here are stuffs that we bought. Basically, they are the materials that I need to DIY our guestbook.

- 2 white, polka dot textured wrappers
- 4 set of stickers



Didn't plan to buy them, but once I saw those pretty little stickers, the idea popped up. huhu.
Planning to use some of those pretty and cute dimensional stickers on the cover of the guestbook and the others to decorate pages inside.


Got some bridal shower, wedding cakes, pen, ink and paper & groom themed stickers.


 This is my favourite! Too cute! :D


This one, nak pakai utk DIY signage Guestbook Table.


Finally, these are all the stuffs we bought, yesterday. :D


Journey For The GuestBook!

Assalamualaikum & Hello Lovelies!


Yesterday (Friday), I had a revision class in Sunway. huhu. Actually, the revision classes will be held till this Sunday. 3 days, consecutively, 8 a.m till 5 p.m. huhu. Unfortunately, I could only attend yesterday's class. Today, will be heading back to JB for a cousin's reception on Sunday. :D Wee, a wedding! 

So, in conjunction (cewahhh :P) with yesterday's class, we (me & fiance) went to Sunway Pyramid to shop some props and materials for our guest book & its table after the class. hee. ( I dragged him to go there, actually :P ) 

Since we were from Sunway College (SC), we went through under the Canopy Walk provided to reach Sunway Pyramid (SP). It took about 5 mins. So fast! and save costs! no need to pay for parking fees (as we parked nearby SC). hehe :D 

The canopy walk. Transparent roof.


That's SC

Along the way, we passed by Sunway International School (a new building, dah besar sangat sekarang, untung budak2 yang study kat situ, private school, kot! :P ) and Sunway Lagoon. The view was nice, could see Sunway Hotel & Resort and the Sunway City Hospital too from the canopy walk.




 On the way, we could see Shout Awards setting in Sunway Lagoon. Huge! Tapi, yang TAK BEST nya, time tengah azan maghrib, MC terpekik-pekik dekat situ. Sangat tak menghormati & budak-budak melayu kita (especially perempuan), time tu jugak tengah queue panjang-panjang, tak sabar-sabar nak masuk dalam venue Shout Awards tu. *palmface* Apa nak jadi dengan dorg ni.... :(



See that Shout Awards?

Back to our story, guess where we went to shop??? hehe. Of course, Daiso and Living Cabin (kebetulan dah ada depan Daiso). 

It was our first time in Daiso. Fiance was asking me so many questions (macam budak kecik pun ada :P) "Ni berapa harga ni?"  "Eh, nape semua takda price tag?". "Nape dorg tak letak harga ni? isyyy". Kte dah macam malas je nak layan pertanyaan bertubi-tubi dia tu..huhu. Last-last, dia nampak sendiri sign " Always at RM5" Hmmm, finally :P 

Then, he got pretty excited since everything is at RM5 and if possible, wanted to buy more than we need.
So what we bought for the guestbook table? 
Will update soon, as right now, packing up and getting ready for balik JB :)


Till then, lovelies.

Thursday, November 22, 2012

Initials Hunting

Assalamualaikum & Hello Lovelies


Initials!
Yeay! One of my ideas for guestbook table decor. hee  :D
Planning to get our own initials, A & R at Typo!
Never been there before, hopefully the price is within my budget.

These big white alphabets are the ones I'm craving for!









Based on some blog walking, found out that Typo can be found at Pavilion & Setia City Mall.

Ada siapa-siapa yang pernah pergi Typo tak? Boleh share... huhu


IMG_1023

Alphabets sold at Typo (Pavilion). Drooling to have mine! 

\


Wednesday, November 21, 2012

Draping is The New Thing

Assalamualaikum & Hello Lovelies!


Remember one of my previous posts on wedding dais?
One of the things I want for my dream wedding dais is drapes.
Nowadays, more and more wedding decorators showcased beautiful and neat drapes substituting the paneled dais.
So, make way for the new trend in town ~ draping!


Draped Wedding Dais









Not just on wedding dais, drapes are also used to decorate the entrance just like below





And, I adore the drapes which were the backdrop for meja makan beradab or main table.
They're so gorgeous. 
Simple, neat and beautiful.




all photos from : Flora Etc

Tuesday, November 20, 2012

Cotton Candy! A wedding theme

Assalamualaikum & Hello Lovelies!


Cotton candy colours ~ who'll not fall in love in these colours...
Cair bila tengok...


A colour scheme inspired by cotton candy. So sweet!




Baru-baru ni dalam facebook, G.I Photoshoot upload photo client yang guna cotton candy sebagai tema. Ya Allah, sweet yang teramat sangat! Mesti ramai dah tengok pelamin dekat bawah ni. huhu.
Sweet sangat-sangat  pelamin by Reka Teemor ni.



Dais by:
Reka Teemor


credits: G.I Photoshoot


credits: G.I Photoshoot


Other Inspiration:


source







cotton candy branches (via ilovefarmweddings)




door gift



Semuanya sweet2 belaka! :D