Thursday, December 27, 2012

Bunga Manggar

Assalamualaikum & Hello Lovelies

Bunga Manggar! Meriah kalau ada bunga manggar. So far, tak pernah lagi pergi wedding tak ada bunga manggar. It's a lovely tradition! :D 

Apa yang seronoknya dengan bunga manggar?
  • Nowadays, bunga manggar pun facing evolution. Makin lama, makin menarik & banyak idea kreatif untuk bunga manggar.  It's nice to see bunga manggar yang lain dari yang lain.
  • Yang seronok, budak-budak, sebab lepas pakai bunga manggar tu, dorgla yang akan cabut satu-satu and  bawak main. Berlari-lari bawak bunga manggar. :D
  • Dulu-dulu masa kecik, pernah jadi pembawa bunga manggar. Seronok dapat pegang & berarak dengan pengantin sekali. hehe.
  • Time cucuk bunga manggar dengan family members & sedara-mara. Biasanya, orang cucuk bunga manggar sehari ke 3 hari sebelum majlis. Masa tu semua sedara-mara ada, tolong cucukkan. hehe. It's fun. :) Sampai ada yang lawan, bunga manggar siapa yang paling cepat buat & paling rimbun.
  • The colours. Bunga manggar tu sendiri something yang nice to see sebab dia colourful and shiny. :) 
  • Identiti & sinonim dengan majlis kahwin. Kalau ada majlis kahwin, mesti ada bunga manggar. Even dekat penunjuk arah yang pacak tepi jalan pun ada letak sikit bunga manggar. Baru menarik perhatian! :)

Masa dekat ZC aritu, kte nampak bunga manggar yang sada spiral ni and atas dia ada pinwheel yang berpusing kalau ada angin. SO CUTE!!! :D mesti budak-budak suka. Lagipun, nampak meriah. I love it! :D 

Ingat nak pilih pink, tapi dah abes, jadi, kte amikla purple. Suka jugak :) 1 packet ada 20 batang bunga. Survey dekat kedai lain macam ThankQ & VR Star, ada jugak, tapi dorg asingkan pinwheel tu. Kiranya kena pasangkan sendiri. Murah skit la harganya. 


Harga: RM15.90


Ni pulak bunga manggar colour silver untuk add-on warna purple supaya jadi lebih rimbun and meriah :) Jenis yang biasa ada dekat kedai-kedai tapi yang ni pun twirl jugak. Aww, cute! 1 packet ada 10 batang sahaja. This one beli dekat VR Star sebab dekat ZC tak ada jenis ni, yang 1 colour sahaja.

RM3.90

Cute pinwheel on top

See, it's in spiral. :D Cuteness!

A spirali too! in silver ;D

Harga:RM4/each

Round styrofoam balls untuk cucuk bunga manggar. They can be a bit dense/ padat & susah sikit nak cucuk. But once you tajamkan sikit batang lidi bunga manggar dengan pisau, senang nak cucuk & tak senang tercabut.

Sekarang tinggal nak beli 2 batang kayu sahaja untuk cucuk styrofoam balls. hehe. Yeay!

7 comments:

  1. first time jumpa yg spiral.. tp idea bunga manggar ni macam2 kan.. ada yg wat bunga sakura.. yg letak teddybear pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kte pun 1st timr jumpe ms g kedai tu..aah, skrg mcm2 idea nk buat bunga manggar ni..:)

      Delete
  2. majlis saya itu hari... bunga manggar nye dah beli, tp semua lupa nak cucuk...
    hahahaha simpan je laa dlm store... ahakz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala,sygnya..xpe2,nnti bole guna utk ap2 event..saje2..huhu

      Delete
    2. tgu next wedding pulak lah.. adik punya.. hehehe

      Delete