Friday, December 27, 2013

Shopping Kain & kembali ke Butik Nawy!

Assalamualaikum & Hello Lovelies!

Sempena cuti Hari Krismas yang lepas, husband & saya ke Shah Alam untuk tempah baju dengan our favourite boutique, Nawy Aris. :)

haha...sangat lama dah tak jumpa Nawy. Makin berseri-seri muka *ehem,ehem* :p
Butik pun nampak cantik interior dia. Nice! Collection kasut pun banyak cuma tak sempat tengok. Jeling-jeling jer. hehe. Ktrg ke sana dengan tujuan nak hantar kain untuk buat baju sempena wedding cousin, insyaAllah May 2014. 

Tema yang diberitahu:
Malam akad nikah: Morocco (apa-apa warna pun boleh), jadi we olls decided pilih purple :)
Majlis bersanding: Dusty pink for family

haha..masa dah bagitau pasal warna, memang gila la terbayangkan Jakel KL walaupun masa tu dekat Perak. huhu..*sayamemanggilershoppingkain*

Jadi untuk husband:
Purple - beli di Maya Silk Jalan TAR, kain yang biasa dia beli untuk buat baju melayu. Crepe, RM20/meter
Warna yang dicari dapat jumpa. Sangat suka dan recommend kain ni. Berat sederhana dan bila pakai cantik jatuh pada badan. Tahap kekilatan dia pun sederhana, not too shiny atau malap. Just nice for men. Harga asal dalam RM25++/meter. Sila tawar-menawar yer ;)

Dusty Pink - beli di Jakel. Valentro, RM20/meter. ehm, sebenarnya tak berapa favour Valentro mungkin sebab dia agak shiny untuk lelaki, nipis sikit & ringan. Since husband agree, ok je. Tak pernah lagi tengok dia pakai Valentro. Ada sepasang baju melayu dia dari Valentro tapi belum amik dari kedai jahit lagi. Judgemental betul I ni. huehue.

Kiri: Crepe Purple dari Maya Silk
Kanan: Valentro Dusty Pink dari Jakel KL

For me, beli kain murah/diskaun dekat Jakel. Kain yang agak nipis, tapi tak perlu lining.
French crepe warna dusty pink, Harga Junam kata Jakel; RM12/meter.

Complicated skit sebenarnya masa cari kain Dusty Pink sebab kebanyakkannya agak kusam dan malap. Being myself, tak berapa confident bila gayakan warna yang macam tu. Ada tendency muka/kulit nampak kusam. 

Jadi, we went off for something lively for dusty pink. Result: Happy! :)

Untuk lace pulak, contemplated masa dekat Jakel. To buy or not to buy. Akhirnya, tak beli pun border lace dekat sana. Tak jumpa yang sesuai dan berbaloi dengan harga. Mahal sebenarnya border lace dekat situ dan kebetulan, memang tak ada yang berkenan dihati despite akak Jakel tu suruh amik. Followed my intuition dan tak jadi beli walaupun masa tu macam dah pasrah nak amik je. Border lace double (atas bawah) RM68/meter. Untuk buat patching, akak tu kata perlukan 1 1/2 meter, memang cancel terus jawabnya sebab mahal dan tak berkenan.

Akhirnya, patah semula ke Jalan TAR dan masuk ke Gulati's. Haaaaa....jumpa pulak salesperson yang sangat ok berbanding akak-akak di Jakel walaupun dia lelaki dan bukan local. Macam ada chemistry pulak dengan dia bab-bab lace ni. haha. lagipun dia pandai amik hati dan tak desperate. Masa jumpa dia, minta nak tengok my favourite lace, Gucci Lace. Jenis lace yang sama guna masa nikah dulu, beli dekat Gulatis jugak. 

Bila nampak, aaaaaaa....melting.......Cantiknya......

So, amik Gucci Lace semeter yang ada border atas dan bawah plus bunga-bunga tabur di tengah-tengah. Warna Pale Gold, ada pearl & batu skit.
Puas hati dari beli border lace semata. :DDD
Walaupun budget lari, tapi tak boleh tahan temptation Gucci Lace tu...
RM150/meter.


 Kiri: Gucci Lace, warna Pale Gold dari Gulatis
Kanan: French Crepe Dusty Pink dari Jakel


 Close up



After quick (quick ke?) discussion and belek-belek magazine dengan Nawy, decided untuk buat Kurung Moden Pendek (bawah punggung) dan patch lace seberapa banyak yang boleh asalkan tak terlampau sangat pada baju. 

Thanks, Nawy! hehe

Upah pun berpatutan. :D dah jadi regular customer ni..Baju melayu lelaki RM120 dan perempuan pun sama, apa-apa baju starting RM120. 

Siap insyaAllah hujung bulan tahun depan.

Sekian sahaja kali ini. 
Thank you for reading!
:)

4 comments: